جت کار

همرسان کسب و کارهای ساختمانی

پروژه ویلای آینه ورزان

معرفی ویلای آینه ورزان

نمای ساختمان در شب فضای داخلی ویلا
کارفرما: آقای سعید ربیعی
گروه طراحی: حامد شادفر، سید محمد طباطبایی، حمزه عباسپور، مهری دهشیری
مساحت زمین: 1160مترمربع، مساحت زیربنای کل:895 مترمربع، سطح اشغال:306 مترمربع
ویلای آینه ورزان در روستای آینه ورزان شهر آبسرد در شهرستان دماوند در سال 1392 توسط شرکت مهندسین مشاور نقش پردیس پارس طراحی شد. با توجه به عملکرد مسکونی بنا، آنچه در طراحی این اثر مهم است، تامین آرامش و آسایش ساکنان به عنوان فضایی جهت خروج از دغدغه های زندگی شهری و پناه بردن به آرامش طبیعت است.
شهر آبسرد در بخش مركزي شهرستان دماوند استان تهران قرار دارد و از نظر جغرافيايي در 52 درجه و 20 دقيقه طول شرقي و 35 درجه و 42 دقيقه عرض شمالي گسترده شده است. آینه ورزان در قسمت شمالی شهر آبسرد واقع است و از شيب ملايم (بین 4- 10 درصد) در مقايسه با ساير نقاط كوهستاني شهرستان دماوند برخوردار است. جهت شيب عمومي، غالبا شمال به جنوب است. مسير حركت سيلابها و مسيلهاي موجود در راستاي شيب عمومي و به سمت رودخانه جمع‌آبرود مي باشد. (پورتال رسمی شهرداری آبسرد،1394)

نقشه شهرستان دماوند، موقعیت آینه ورزان نسبت به بخش آبسرد نمایی از روستای آینه ورزان
http://tarood.ir/?p=74119 www.tebyan.net/newmobile.aspx))
• شرایط اقلیمی
به لحاظ تقسيمات و طبقه بندي اقليمي، شهرآبسرد در اقليم نيمه مديترانه اي سرد و يا نيمه خشك و سرد واقع شده است. بطوريكه در طول چهار تا پنج ماه از سال شبها داراي شرايط يخبندان است. از طرفي دماهاي بسيار پايين كمتر از20 درجه سلسيوس نيز در پاره اي از شبهاي فصل زمستان بوقوع مي پيوندد. دي و بهمن سردترين ماههاي سال هستند و دماي هوا شبها در حدود7 تا 5/8 درجه كمتر از صفر است. دماي روزها نيز از 16 درجه سلسيوس فراتر نمي رود. به اين ترتيب ماههاي دي و بهمن داراي هواي بسيار سرد است. روند تغييرات دماي شبانه نسبت به دماي روزها كمتر است و در مجموع در هيچ يك از ماههاي سال شبهاي گرم در منطقه تجربه نمي شود.
جهت باد غالب منطقه عمدتا غربي است. در فصول زمستان، پاییز و بهار بیشترین میزان بارندگی را داشته و بارش های زمستانه عمدتا بصورت برفی اند و داراي زمستانهاي سرد است. (همان)
• سایت
ویلا در زمینی به مساحت 1160 مترمربع با جهت گیری شمالی جنوبی واقع شده است. با توجه به قرار گیری خیابان 6 متری در ضلع شمالی سایت، ورودی سواره و پیاده نیز از همین ضلع تامین شده است. با وجود همسایگی در سه ضلع شرقی، غربی و جنوبی سایت، بنا در بخش میانی و نزدیک به دسترسی سایت قرار گرفته است.
از مجموع فضای سایت، 60% به فضای سبز خالص، 10% فضای سبز در ترکیب با استخر و تراس ها و 30% به ساختمان ویلا اختصاص داده شده است.
ساختمان ویلا، پارکینگ مسقف و فضای باغ و استخر سه لکه اصلی موجود در سایت است که ساختمان ویلا با 45 درجه تغییر زاویه نسبت به ورودی سایت قرار گرفته است و تامین نور مورد نیاز ساختمان از دو جبهه شمالی و جنوبی را امکان پذیر کرده است.
سایت پلانِ مجموعه آینه ورزان و لکه گذاری عملکردها عوامل اقلیمی و طبیعی تاثیرگذار بر سایت (شیب، جهت باد و تابش )
• ایده طراحی

ایده کلی طراحی بنا، چرخش صفحه ای از کف تا دیوار و روی بام است. این صفحه کف طبقه اول، دیوارهای جداره شرقی و غربی بنا و در نهایت سقف ساختمان را پوشش می دهد. همچنین با توجه به موقعیت سایت، نقش طبیعت و استفاده از امکانات آن در شکل گیری کانسپت بنا و روند طراحی آن تاثیرگذار است بنابراین پیش بینی تراس های مناسب برای اتاق خواب ها، پنجره های وسیع جهت استفاده از دید و منظر باغ، جهت رسیدن به این مهم بکار رفته است. قرارگیری ساختمان در بخش میانی سایت، سبب تفکیک عرصه عمومی و خصوصی فضای باز شده است. این تفکیک در داخل ساختمان نیز از طریق طبقات و وجود مفصل ارتباطی بین فضای خصوصی و نیمه عمومی حاصل شده است.

موقعیت ساختمان، فضای باغ و حیاط در سای
• معرفی فضاها
ساختمان ویلا در سه طبقه و زیرزمین با سطح اشغال 306 متر مربع و زیربنای کل 895 مترمربع طراحی شده است. سرایداری، سالن ورزش، انبار و تاسیسات در زیرزمین، فضاهای مرتبط با عرصه عمومی ساختمان که شامل آشپزخانه، سرویس بهداشتی و سالن پذیرایی است در طبقه همکف، اتاق های خواب (اتاق خواب والدین و دو اتاق خواب فرزند)، حمام و سرویس بهداشتی و نشیمن خصوصی در طبقه اول و در نهایت طبقه دوم به بهارخواب، سرویس بهداشتی و تراس سرتاسری در بخش شمالی و شرقی بنا اختصاص داده شده است.

مقطع عرض بنا و نحوه تفکیک عرصه های عمومی و خصوصی در طبقات
• تحلیل پلان طبقات
مجموعه عواملی که در طراحی پلان ساختمان با توجه به اقلیم آن در نظر گرفته شده است عبارتند از: پلان به صورت فشرده و با کاهش سطح بام (استفاده از طبقات) در جهت کاهش اتلاف حرارت و تاثیرات اقلیمی، جهت گیری رو به جنوب جهت استفاده حداکثری از تابش آفتاب و بهره گیری از آن در فضاهای عمومی ساختمان، چیدمان فشرده همراه با چند فضا در زیر زمین برای استفاده از گرمای آن، تعبیه فضاهای نیمه باز در سمت غرب بنا به عنوان عایقی برای خروج گرما و ورود سرما (از جهتی که آفتاب کمی می گیرد). (کسمایی، 120:1387)
در تراز همکف، ورودی اصلی به ساختمان تعبیه شده که در امتدادِ تنها ورودی به حیاط مجموعه است که در نهایت به تراس جنوبی بنا می رسد و توسط تراس طبقه بالا بر آن تاکید شده است. در این سطح از بنا سلسله مراتب فضاهای باز، بسته و نیمه باز مورد توجه قرار گرفته است. امکان ورود به داخل بنا از فضای نیمه باز، در کنترل دمای ساختمان نیز موثر بوده است. همچنین تراس مسقف در این بخش، فضایی با حفظ محرمیت و دید به بخش جنوبی باغ بوجود آورده است که با ایجاد سایه در تابستان و حفاظت از سرمای زمستان، در هر دو فصل قابل استفاده است. در این طبقه دسترسی به زیرزمین از طریق پلکان در بخش شمالی سایت و دسترسی طبقات بالا از طریق پلکان بخش غربی امکان پذیر است.
بخش عمده نورگیری فضاهای شکل گرفته در این طبقه از طریق پنجره سرتاسری در ضلع جنوبی سالن پذیرایی تامین می شود که همزمان به محوطه باغ نیز چشم انداز دارد. ارتباط با طبقه اول، از طریق پلکان داخل صورت می گیرد.

پلان طبقه همکف
وجود وید در طبقه اول و دوم سبب شده است تا ارتباط بصری طبقات حفظ شده و اجزا از طریق ارتباط با هم به ایجاد یک کل بیانجامد. دسترسی به طبقه اول علاوه بر پلکان داخلی از پلکان خارجی بخش غربی نیز امکان پذیر است. قرارگیری نشیمن در بخش جنوبی، امکان نورگیری وسیع و چشم انداز به باغ را فراهم می کند.

پلان طبقه اول
طبقه دوم بنا به عنوان فضایی چند عملکردی که با وجود ارتباط با سایر طبقات (از طریق وید)، به نوعی فضای دنج و خصوصی مجموعه به حساب می آید، از طریق دو تراس در بخش شرقی و شمالی با فضای باز ارتباط برقرار می کند و دید کامل به اطراف و دامنه کوهستان را تامین می کند. این طبقه از بنا، تنها سطحی است که دسترسی آن کنترل شده است و این امکان تنها از داخل بنا میسر شده است.

پلان طبقه دوم


سالن ورزش در طبقه زیرزمین، با امکان تهویه مناسب و دید به باغ طراحی شده است و قابلیت ترکیب با فضای باز در ماه های گرم سال را داشته و امکان توسعه فضاهایی مانند سونا و جکوزی در مجاورت استخر وجود دارد. سرایداری در این طبقه و در مجاورت ورودی و با پله مجزا طراحی شده است.

پلان زیرزمین

• حجم
توجه به اقلیم منطقه سبب شده است تا فرم کلی ساختمان جهت کاهش پرت حرارتی بصورت حجمی فشرده نزدیک به مکعب و با نمای جنوبی بزرگتر، جهت استفاده از انرژی تابشی خورشید و نمای شرقی- غربی کوچکتر باشد. آنچه در برداشت اول از حجم ویلا درک می شود سه مکعب است که در کنار هم قرار گرفته و از طریق فضاهای نیمه باز و تراس ها بهم مرتبط می شود. اتاق های خواب فرزندان در بخش غربی طبقه دوم یک مکعب، فضاهای بخش شرقی در طبقه اول و دوم نیز مکعب دیگری است که در طبقه دوم نسبت به طبقه پایین جلوزدگی دارد و در نهایت مجموعه فضاهای زیرزمین مکعب سوم را تشکیل می دهد. حجم زیرزمین و بخش شرقی بنا بر روی هم قرار گرفته است و بوسیله پوسته ای که تراس طبقه اول است، از هم جدا شده است. حجم شرقی و غربی بنا از طریق مفصل شیشه ای که نقش آتریوم در بنا دارد، بهم مرتبط می شود. شکستگی های حجم بنا در کنترل باد تاثیرگذار است. استفاده از سطوح وسیع شیشه ای در نما سبب شده است تا حجم شفاف باشد. همچنین جلوزدگی و فرورفتگی های بکار رفته در حجم و وجود فضاهای پر و خالی بر پویایی حجم و سبک شدن آن تاثیرگذار است. همچنین کشیدگی افقی تراس های طبفات از نظر بصری سبب تعدیل ارتفاع کل مجموعه شده است. میزان بارندگی منطقه در طراحی شیبدار سقف ساختمان تاثیر گذار بوده است، همچنین سقف شیبدار روش مناسبی در انحراف باد، جهت کاهش اتلاف انرژی است.

نمای جنوبی ویلای آینه ورزان و نورگیری وسیع از این جبهه دید پرنده به حجم ویلا و شکستگی های بکار رفته در آن

نمای شمالی ویلا، استفاده از شکستگی در حجم ساختمان جهت انحراف باد
• نما و مصالح
نمای اصلی بنا در جبهه های شمالی و جنوبی است. غالب سطح نما، پنجره های وسیعی است که با توجه به موقعیت بنا حداکثر استفاده از دید و منظر را امکان پذیر کرده است. عمده مصالح بکار رفته در بخش جنوبی به دلیل استفاده از نور خورشید در زمستان های سرد منطقه، شیشه است. در نمای شمالی، جهت عایق کردن پنجره های بکار رفته، درپوشهای محافظ و متحرک چوبی بکار رفته است.
در ضلع غربی ساختمان دیوار ضخیمی تعبیه شده است تا علاوه بر ممانعت از ورود بادهای زمستانی، مانع از خروج گرمای داخل فضاها شود. همچنین سطوح تیره رنگ (چوب) جهت جذب بیشتر نور خورشید و غیر صیقلی (بتن) برای جلوگیری از تشدید جریان باد موثر استفاده شده است.

نمای جنوبی ویلا نمای شمالی ویلا

دید پرنده به ساختمان از ضلع شمال شرقی
• فضای باز مجموعه
باغ و فضای باز مجموعه برای جذب بهتر نور خورشید در سمت جنوبی قرار گرفته است. استفاده از درختان خزان دار به عنوان پناهگاه تابستانی و جذب بهتر نور (عدم سایه اندازی در فصول سرد) در زمستان موثر است. همچنین جهت کاهش تأثیر بادهای سرد بر ساختمان، گیاهان سوزنی برگ و همیشه سبز در مقابل باد (ضلع غربی) کاشته شده است.

موقعیت ساختمان و فضای سبز و پوشش گیاهی نسبت به هم در سایت مجموعه
منابع
- شقاقی، شهریار. مفیدی،مجید (1387). رابطه توسعه پایدارو طراحی اقلیمی بناهای منطقه سرد و خشک. علوم و تکنولوژی میط زیست، ش 3.
- فرجی ملایی،امین، آزاده و عزت الله قنواتی، (1390). اقلیم سرد در ایران و معماری ساختمان در ارتباط با حفاظت از انرژی. همايش اقليم، ساختمان و بهينه سازي مصرف انرژي. انتشارات بوم سازه
- کسمایی، مرتضی(1387). اقلیم و معماری، اصفهان، خاک
- پورتال رسمی شهرداری آبسرد

مجری شرکت مهندسین مشاور نقش پردیس پارس
تاریخ شروع کار 06 مرداد 1392